AktualityKomerčné články

Chcete prenajať byt? Vybavte ho jednoducho a efektívne

obed
poradna
[sponzorovaný článok]

 

Vybaviť byt do podnájmu môže byť ťažký oriešok. Na druhej strane nábytok často uľahčuje prenájom samotný. Prinášame vám tipy, ako vybaviť prenajímaný byt tak, aby našiel čo najviac serióznych záujemcov.

Čo vlastne patrí do štandardného vybavenia bytu? Myslite na to, že aj vaňa, WC, umývadlo, sprchovací kút, batérie, kuchynské linky, osvetlenie a dvere sú základnou výbavou bytu. Aj v prípade, že neplánujete ako nájomca kupovať žiadny nábytok alebo dekorácie. Výber každého kusu zaradenia, vrátane kuchynských liniek, nájdete na Biano.sk. Produkty sú prehľadne rozdelené do kategórií podľa miestností. Môžete ich filtrovať na základe vlastných preferencií (cena, materiál, farba, veľkosť, vlastnosti).

Vybavený vs. nevybavený podnájom

Hlavné výhody podnájmov vybavených bytov

  1. Vybavením bytu sa môžete odlíšiť od inej ponuky na trhu a zvýšiť tým aj možnosť podnájmu.
  2. “S nábytkom” máte vyššiu šancu, že zoženiete podnájomníka za kratšiu dobu.
  3. Vybavený byt môžete prenajať za vyššiu cenu.

Nevýhody vybavených bytov

  1. Riziko býva spojené s tým, že nájomcovia bez vlastného vybavenia sa považujú za menej serióznych. Na druhú stranu sa môže jednať o skupinu ľudí, ktorá preferuje čo najjednoduchšie sťahovanie sa. Vybavené byty sú ideálne pre študentov, cudzincov či podnikateľov, ktorí chcú bývať rýchlo a nechcú sa zaťažovať vyberaním a nákupom nábytku.
  2. Časom sa vybavenie poškodzuje a opotrebováva.

Ujasnite si, komu chcete byt prenajať

Než byt vybavíte novým nábytkom, premyslite si, komu ho chcete prenajať a koľko chcete do nákupu investovať. Študenti, singles aj mladé rodiny obvykle uvítajú, keď má nájomný byt aspoň čiastočné vybavenie. 

Dôkladne si preverte nájomníkov, ktorí do uvedených skupín nepatria a napriek tomu nevlastnia žiadny majetok či zariadenie do domácnosti. Všetko vybavenie zaznamenajte do odovzdávacieho protokolu.

Zdroj obrázku {Gajus} / Shutterstock.com

Zvolíte obľúbený štýl alebo nestranné vybavenie?

Vybavili by ste prenajímaný byt vlastným obľúbeným štýlom, alebo by ste radšej zvolili neutrálny štýl? Vždy je lepšie voliť neutrálny štýl, pokiaľ z bytu vyložene nechcete robiť izbu, ktorú prenajímate cez Airbnb. Súčasne je však vhodné ho prispôsobiť charakteru stavby, okolia a typu záujemcov, ktorých hodláte osloviť = mestský moderný byt vyzerá inak ako vidiecky domček.

Steny v prenajatom byte

Výmaľba je určite praktickejšia, čo sa týka následného premaľovania. Vždy máte aj ďalšie možnosti. Pokiaľ ste zástancom tapiet, na trhu sú aj odolné kúsky, ktoré budú umývateľné a pretierateľné. Veľmi populárne sú v poslednom čase vliesové tapety. Zase sa ale zamerajte na univerzálnosť: jemné farby, pretierateľnosť, umývateľnosť.

Vŕtanie do steny môže byť pre vás ako pre majiteľa bytu celkom háklivou témou. Preto svojim budúcim nájomníkom pripravte poličky a háčiky. Ale aj napriek predpríprave s menším vŕtaním napríklad drobnejších dekorácií radšej počítajte. Nájomník má potom povinnosť byt uviesť do pôvodného stavu, prípadne k týmto účelom slúži aj kaucia – istota, ktorú vám zaplatil pred nasťahovaním.

Aké podlahy zvoliť do prenajímaného bytu?

Podlahy vždy voľte kvalitné, ľahko umývateľné a dostatočne odolné, ktorým nebude hroziť pri zvýšenej záťaži príliš veľké opotrebenie. Rovnako ako nábytok by mala byť podlaha v neutrálnych farbách, ktoré sa lepšie prispôsobia rôznym odtieňom stien a bytových doplnkov.

  • Dlažba je výhodná preto, že sa jednoducho uvádza do pôvodného stavu (ak nie je napríklad prasknutá dlaždica) a nájomca má možnosť prekryť ju prakticky čímkoľvek (koberec, lino). 
  • Ak zvolíte PVC linoleum a pri spätnom prevzatí bytu zistíte jeho poškodenie, vždy vám na jeho výmenu bude stačiť kaucia/istota.
  • Veľmi nepraktickými sú plávajúce drevené podlahy, drevené parkety, atď. Drevo neznáša dobre styk s vodou a veľmi často dochádza k jeho poškodeniu. Bohužiaľ v tomto prípade je väčšinou poškodenie nevratné a musí sa vymeniť celá podlaha. 
  • Úplne nevhodné sú koberce, drží sa v nich prach a nečistoty.

Poistenie vybaveného prenajímaného bytu

Ako majiteľ bytu či domu si zvoľte v prvom rade poistenie nehnuteľnosti. Pre ochranu hodnoty vnútorného vybavenia bytu a osobných vecí slúži poistenie domácnosti. Toto poistenie uzatvára nájomník. Nútiť ho k tomu nemôžete, ale môžete si túto povinnosť dojednať v nájomnej zmluve. To je pre vás vhodné zvlášť v prípade, že prenajímate práve zariadený byt.


obed

Súvisiace články

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Back to top button